Translate

ЗАЕДНО СМЕ ПО-СИЛНИ


Фондация "Ателие Пластелин" е сдружение от артисти, които реализират собствени артистични събития (изложби, пърформанси, уъркшопи, литературни четения, работни ателиета и театрални представления) от началото на 2008г. Отворени сме и към Вашите проекти, които търсят пространство за изява.
Свържете се с нас на atelie.plastelin@gmail.com или във Facebook или на +359 897 943 618; m.me/ateliePLASTELIN

ПРОЕКТИ

"Трансвреме" - 13 години "Ателие Пластелин" и 9 години "Джобен фестивал"”финансиран по програма „ЕДНОГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА ПОДКРЕПА НА ЧАСТНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВАТА“ 2020 г. на НФК

- „Г-н Фауст“ – представление на Субтеатър с премиера 20ти февруари 2021 г. – общо 6

представления  /заместило „Москва Москва“ на Ателие Виа Негатива/

- “Пътуване към Данте - на живо от Ателие Пластелин” премиера на 19ти юли, общо

седем представления.

- “Пресечни точки” обучителна програма на Милена Станойевич и Габриела

Петрова /7- 10 май 2021 г/ с  презентации на 10 май и на 15 май 2021 г.

- “Джобен фестивал” - тридневен фестивал за кратките форми в изкуството /14-16 май 2021 г/

- Изложба “Българи - Възрожденци” - едноседмична изложба /28 юни – 4 юли 2021 г./

-Театрален видео-подкаст “Театрон” /20.06 2021 г./периодично събитие на всеки 2 седмици.

-“Кич и кич” изложба 20.09-03.10 2021 г


Премиери:

През изминалата година Ателие Пластелин имаше четири свои премиерни театрални заглавия :
“Пътуване към Ада на Данте““,
„Г-н Фауст“,
„Моторно сърце“,
„Великата Ата“/ с общо 14 представления и около 220 човека публика /включително две представления на сцена „Кабана“ в НДК/

Представления и концерти:
„Мяра за мяра“, „Зайови небивалици“ – общо три представления с около 40 човека публика.

Концерт на „Strawberry Finns” – 35 души публика.

 Изложби :

Общо 6 изложби и инсталации и един арт базар /“Елена Шопова: Сенки под лупа“, „Александър Предов: Източен блок,“ Българи възрожденци“, ,Дерзай/Dare Zine”,“Янко Велков: Кич и кич“ „Мирослав Йорданов: Vanitas“, „Casual Winter Art fair bazaar“/ с обща продължителност 48 дена. Посетени на живо от над 400 души. Онлайн посещения между 40 и 280 гледания за събитие.

Фестивали:

-  „Джобен фестивал – пролет 2021“: 3 дни, с включени 29 събития, посетени на живо от около 160 човека. Излъчвания на живо следени от 10 до 30 човека. Онлайн гледане на записи между 40 и 180 гледания на събитие.

                -  „Квартал фестивал“ : 3 дни, с включени 6 събития /2 ателиета, 2 представления, 1 изложба, 1 концерт/. Ателие Пластелин беше посетено общо от около 150 човека, от които 50 за представленията и концерта.

Онлайн събития:

- Пет представления на Форум театър на „Театър Цвете“ – общо около 70 онлайн зрители.

- 13 епизода на Театрален видеоподкаст „Театрон“ – „Какво е Адът на Данте?“ – средно 100-120 гледания на епизод.

- Премиерно представление на Ателие Via Negativa – „Този като всяка друга машина за спомени“ – предавано само на живо /22 гледания/

Обучения

  - „Пресечни точки“ – обучение по Театър на сетивата с 10 участника и 40 души публика на представянията

 - „Фотолаборатория по сетивна фотография“ 14 уикенда (ноември – юни 2022) с 9-12 участници.

                               ***********************************************


"Времеви зони"

(10 години “Ателие Пластелин” и 5 години "Джобен фестивал")


Януари - ноември 2018 г.

Проектът, който обвързва двете годишнини цели да утвърди Ателие Пластелин, като независим мултидисциплинарен културен център в района бедния финансово, но пъстър на култура и разнородни групи хора "Стар център" на София.

В проекта ще ви представим:

"Българи - Възрожденци" петото издание на общи живописни изложби. Този път него е предвидено и специално ателие за най-малките, при което изобразителните техники неизбежно ще бъдат свързани с уроците по родолюбие.

Второто събитие ще е един от най-бързо набиращите популярност и единствен фестивал за кратки форми обединяващ всички видове изкуства "Джобен фестивал".

Ще бъдат представени и адаптирани на английски език три театрални проекта, така че все повече увеличаващите се чуждестранни гости на квартала да може да се насладят по-лесно на културните събития в района. Представленията ще са събрани в цикъла "Класици в Пластелин" и ще представят "Ричард III" и "Мяра за Мяра" от Уилиям Шекспир.

През лятото на 2018 ще проведем два уъркшопа за съвременни театрални форми, единият на тема преоткриване на тялото, чрез методите на танцовата Греъм техника. Другият в областта на изследователския театър "Devised theatre" или иначе казано да се открият начини за създаване на театрално представление, което не е провокирано от драматургичен текст.

И последното събитие ще представи една от най-вълнуващите за чуждестранната публика тема за комунистическата реалност от тази страна на "Желязната завеса". Чрез средствата на "сетивния театър-лабиринт" зрителите не само ще разглеждат артефакти от онова време, но и с всичките си сетива ще усетят спомена за един от най-тежките периоди в българската история или онова, което те никога не са преживели.
 ***********************************************


проект „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ V-то издание 


"Портрет на български писатели и поети"

"Портрет на български кино и театрални артисти"

Заявление за участие, можете да податете в свободен текст, придружен със снимки на atelie.plastelin@gmail.com
 
***********************************************


проект „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ III-то и IV-то издание 2016г.

Следващите две изложби:

„Портрет на Христо Ботев“ и „Портрет на Иван Вазов“
Пред широк кръг от участници в предходни проекти, студенти и свободни артисти, поставяме две общественозначими теми свързани с историческото и културно наследство на България: „Портрет на Христо Ботев“ и „Портрет на Иван Вазов“. Датите за провеждането на събитията по проекта съвпадат с честванията на 140 г. от вдигането на Априлското въстание (1876г.), 140 г. от гибелта на Христо Ботев, същата година, Иван Вазов издава и първата стихосбирка и се : „Пряпорец и гусла“, в резултат от впечатленията си от потушаването на въстанието.

По този повод КАНИМ артисти- утвърдени художници, студенти и техните преподаватели, да участват заедно в художествено събитие. В този проект сме предвидили да си сътрудничим с Художествената Академия- студентите по живопис на доц. Кирил Божков. Идеята ни е да се представят както класически живописни портрети така и дигитални такива, които са новите форми в съвременното изкуството.

Освен опазване и съхранение на културното наследство, чрез значимостта на темите, ще привлечем към проекта, артисти, които използват графични техники и създават дигитални изображения. Всички портрети (със съгласието на авторите) ще бъдат дигитализирани ще бъдат предложени за разпространие (продажба) и извън пределите на България. С новите образи на Ботев и Вазов, ще поставим началото на богата виртуална колекция, която във времето ще работи във финансова полза на авторите, доверяваме се на успеха от преплитането на изкуството в образователни артефакти . Очакваме, поради кръглата годишнина от Априлското въстание и 140г. от гибелта на Ботев, нашият проект да бъде одобрен от широка публика и добре медийно отразен.

Ще търсим връзка за партньорство с училища, специализирани институции и други организации, където копия или оригиналните портрети да заменят стандартните принтове на Христо Ботев и Иван Вазов в класните стаи.


График на дейностите:

1 юни (откриване) - 14 юни «Портрет на Христо Ботев» (140г. от гибелта му)

15 юни- работна среща на екипа на фондация „Ателие Пластелин“ и авторите на втората изложба

16 юни (откриване) - 29 юни «Портрет на Иван Вазов».


Подаване на кандидатура за участие по една от темите до 29 февруари 2016г на atelie.plastelin@gmail.com.

Всеки автор може да участва с до 3 творби.

Включва кратко описание + до 3 снимки на авторска творба.

Допускат се авторски рисунки:туш, молив, акварел, темперни и маслени бои в/у платно, които не съдържат комични или усмиващи намеци.

Хартиените основи е неоходимо да бъдат рамкирани.Организаторите си запазват правото да не приемат за участие творби, които не отговарят на условията.

При откупка, се отчисляват 20% от обявените цени в полза на ателие Пластелин.

Всеки участник, ще подпише рамков договор с описаните по-горе условия с фондация "ателие Пластелин"


***********************************************Проект "АванГрад"


За проекта

Нашият проект е насочен към младото поколение - ученици, студенти или други млади ентусиасти, желаещи да обогатят познанията си за несценичните форми на театър.


Идеята ни е да се представят форми на съвременното изкуството, които все още не са популярни в България, а именно: импровизационен театър, сетивен театър, site-specific театър, улично цирково изкуство и форум театър, които да бъдат преподадени в съответно пет работни ателиета /уъркшопи/.


В нашата визия младежите чрез енергията и креативността си ще увлекат след себе си своите връстници към тези несценични форми на актьорската игра и, запалвайки искрата на любопитството им, ще ги въвлекат в артистичния живот на града, с което ще го направят по- разнообразен и жив.


От няколко години насам има голямо раздвижване около културния живот на столицата и все повече хора, осъзнават нуждата от разнообразие и нови по-качествени културни продукти. Инициативи като „София диша”, „Нощта на музеите” и др. набират все голяма сила и успяват да привлекат повече хора към несценичните пространства и да извадят изкуството на улицата. Една от причините за това раздвижване е възможността на българина да пътува и да сравнява европейските градове с нашите и да изисква все по-настоятелно културния ни живот да заприлича на този на Виена, Лондон, Барселона.


Проектът ни е насочен именно към тази потребност, като в рамките на 5 месеца ще въведем участниците в едни от най- интересните театрални практики от 80-те години на миналия век до ден-днешен. Ще се обърнем към ученици незанимаващи се с театър и студенти, които не са завършили театрални класове. Ще ги обучим в начините да създават театър, не толкова провокирани от драматургичен текст, колкото от фактори като място, хора, истории, геометрия и др. Акцентът ще бъде на първо място върху разпалване на творческия ентусиазъм, свързан със съответната техника, както и върху оригиналността и смелостта на идеите. Защото според нас една от мисиите на изкуството на 21 век е: Всеки човек на земята може да прави изкуство и да го споделя със света посредством социалните мрежи. Известността вече не зависи от държавни граници, институции или авторитет, а от собственото ти желание и вяра в способностите.


Времетраене и съдържание на проекта:

Водещите на работните ателиета са специалисти с над 10 годишен опит в съвременното изкуство, доказали знанията си като водещи в много европейски проекти. "АванГрад" ще се проведе между май и ноември, като ще се провежда по един уъркшоп месечно, както следва:


7 пъти по 3 часа дневно обучение по "Форум театър" - водещ Явор Костов

3 пъти по 3 часа репетиции и представяне

(конкретни дати ще добавим допълнително)


*** *** *** ***


Форум театърът е вид театър, който е създаден от Аугусто Боал като част от това, което той нарича "Театър на потиснатите". Боал създава Форум театъра като средство за постигане на социална промяна. В процеса на игра актьорите или зрителите могат да спрат представлението, най-често това е кратка сцена, в която единия от героите е потиснат по някакъв начин. Публиката предлага различни действия, и взема участие на мястото на някой от актьорите, за да разреши случката на сцената, и да я промени към по-добро.

*** *** *** ***

7 пъти по 3 часа дневно обучение по "Улично цирково изкуство" - водещ Давид Романело

3 пъти по 3 часа репетиции и представяне

(конкретни дати ще добавим допълнително)


Съвременното цирково изкуство отдавна е излязло от границите на голямата шатра и чудесно се вписва в екстериора на града. Улични клоуни, фокусници и живи статуи, може да се видят в почти всяка голяма европейска столица. Това, което ще научат участниците в този уъркшоп е да жонглират или да създават комедийни ситуации с преминаващите покрай тях хора. Да привличат вниманието и да го контролират. Една от най-трудните публики е именно на улицата, защото във всеки един момент може да си тръгне.


*** *** *** ***7 пъти по 3 часа дневно обучение по "Site-specific theatre" - водещ Светослав Николов

3 пъти по 3 часа репетиции и представяне

(14- 28 юни, представяне на 28 юни от 19:00 часа)


Сайт спесифик театър – Зад този термин стои произведение на изкуството, създадено, за да съществува на конкретно място. За целта, даден артист взима предвид определено място при планирането и създаването на своето произведение на изкуството. И в зависимост от спецификата на мястото дали: историческа, геометрична, социална и т.н. той създава своето произведение.


*** *** *** ***

7 пъти по 3 часа дневно обучение по "Сетивен театър" - водеща Милена Станойевич

3 пъти по 3 часа репетиции и представяне

(конкретни дати ще добавим допълнително)


Театърът на сетивния Лабиринт е създаден от колумбийския антрополог Енрике Варгас, който го „донася” в Европа в края на миналия век. Разположен на границите между пърформанса, театъра, инсталацията и музиката, той сам по себе си е доказателство, че тези граници не съществуват. Всъщност “Лабиринтът” може да приеме и да включи в себе си всички съществуващи форми на творчество като открито отдава предимство на четирите останали сетива пред визуалното. Ето защо основните събития в него се случват на тъмно, за да провокират и изострят въображението и сетивата – обонянието, вкуса, слуха, тактилността.

Театърът на сетивния Лабиринт е едно наистина вълшебно ПРЕЖИВЯВАНЕ!


*** *** *** ***7 пъти по 3 часа дневно обучение по "Импровизационен театър" - водещ Янко Велков - Янец

3 пъти по 3 часа репетиции и представяне

(15- 29 юни, представяне на 29 юни от 19:00 часа)


Импровизационен театър е театър породен от импулса за създаване. Той почти никога не е свързан с логическото мислене или подготовката. Той разчита външни "дразнители", като тема, звукова или визуална провокация за създаването на произведението. След което самите импровизации могат да останат случили се само веднъж тук и сега или да бъдат пресъздадени отново.


**************************************************


проект „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ II- ро издание 2014г.

портрет

Вероятно на тази дата, това лято, дядо Добри става на 100г.

Каним всички автори, да направим изложба през лятото за него,

негови портрети,

може само очите,

да е разпознаваем образа...

как ще решите темата си е ваша работа...

Условия за участие в обща изложба в ателие ПЛАСТЕЛИН:

Подаване на кандидатура за участие до 10 юли 2014г на atelie.plastelin@gmail.com.

Всеки автор може да участва с до 3 творби.

Включва кратко описание + до 3 снимки на авторска творба.

Допускат се авторски рисунки:туш, молив, акварел, темперни и маслени бои в/у платно, които не съдържат комични или усмиващи намеци.

Хартиените основи е неоходимо да бъдат рамкирани.Организаторите си запазват правото да не приемат за участие творби, които не отговарят на условията.


моля,

пишете на atelie.plastelin@gmail.com да коментираме конкретиките.


***********************************************

"Ангели"


Групата Позитивно изуство организира тематична обща изложба живопис ,
10- 20декември (от вторник до петък) 2013г.
Ще е отворено за клиенти от 11 до 20часа.
От тази инициятива се очаква да популяризира авторите, да се обновят контактите ни, както м/у авторите така и публиката, която всеки ще покани.***********************************************


проект „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ I- во издание 2013г.по повод
140г. от гибелта на Апостола
Роден: 18 юли 1837, Починал: 18 февруари 1873 г. (на 35 г.), София
Условия за участие в обща изложба (18-28 февруари 2013) в ателие ПЛАСТЕЛИН:
Подаване на кандидатура за участие до 11 февруари 2013г на atelie.plastelin@gmail.com.
Всеки автор може да участва с до 3 творби.
Включва кратко описание + до 3 снимки на авторска творба.
Допускат се авторски рисунки:туш, молив, акварел, темперни и маслени бои в/у платно, които не съдържат комични или усмиващи намеци.

Хартиените основи е неоходимо да бъдат рамкирани.Организаторите си запазват правото да не приемат за участие творби, които не отговарят на условията.


проект „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ 2013 ~


Проектът за поредицата се заражда като идея, със създаването на Ателие Пластелин през годините в редица разговори с артисти за отсъствието на единна културна политика, която да ангажира и стимулира съвременните художници да създават културно наследство като национално богатство. Намирането на актуална и стойностна тема е съществен проблем пред всеки артист, затова бързо се намериха съмишленици, които заявиха участие. Смисълът на тази поредица е да се създадат съвременни образи на значими български личности, които да възпитават естетически, морални и патриотични чувства в публиката. Новите образи, да са достатъчно оригинални и силни, за да имат живот в съвременното битие.

Проектът стартира през 2013г. с изложбите

„Портрет на Васил Левски“ (18-28 февруари 2013), по повод 140г. от гибелта на Апостола. С подкрепата на „Движение Четвъртък“ в рамките на 10 дни, изложбата беше съпроводена със срещи с роднини на Левски и литературно четене на текстове на Буров, за размирните събития около смъртта на Апостола.

„Портрет на дядо Добри“ (20 - 31 юли 2014), по повод 100г. от рождението му. Обявен от мнозина за Светец, приживе, той е като бяла лястовица в нашето цинично общество. Смирението, което неподправено излъчва, провокира интересни интерпретации на авторите. В изложбата участваха и портрети от инициативата на доц. К. Божков „Аз започвам, ти завършваш“

„Портрет на Христо Ботев“ (1- 14 юни 2016), датите за провеждането на събитията по проекта съвпадат с честванията на 140 г. от вдигането на Априлското въстание (1876г.) и 140 г. от гибелта на Христо Ботев.

„Портрет на Иван Вазов“ (16- 29 юни 2016) през 1976г. Иван Вазов издава първата стихосбирка „Пряпорец и гусла“, в резултат от впечатленията си от потушаването на Априлското възстание.

Досега участие са взели: доц. Кирил Божков, Симеон Кръстев, Ива Яранова, Krums'art, Николина Богданова, Янко Велков, Елица Карабашлиева, Борислав Валентинов, Ния Асенова, Камелия Цонкова, Цветина Цветанова и Ива СапунджиеваНяма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение: