Translate

ЗАЕДНО СМЕ ПО-СИЛНИ


Фондация "Ателие Пластелин" е сдружение от артисти, които реализират собствени артистични събития (изложби, пърформанси, уъркшопи, литературни четения, работни ателиета и театрални представления) от началото на 2008г. Отворени сме и към Вашите проекти, които търсят пространство за изява.
Свържете се с нас на atelie.plastelin@gmail.com или във Facebook или на +359 897 943 618; m.me/ateliePLASTELIN

МИСИЯ И ИСТОРИЯ

Галерийното пространство на ателие ПЛАСТЕЛИН,
разгледайте 3D сферична снимка, 
използвайте ляв бутон на мишка и я местете в желана посока, натиснат.


предстои:
"Мяра за мяра"
"Въображението мъртво си Представете"  
„Други стъпки” 
"Ефигения" 


Ателие ПЛАСТЕЛИН  е независимо пространство, ателие, галерия и сцена за изкуствата. Помещава се в старият център на София,  лицето на партерният етаж на фамилна къща- архитектурен паметник. Представлява двуетажно пространство с вътрешна стълба и тераса, със обособени „прозорци“ от гипсови арки по стените в които се излагат картини или оформят специфично пространство за фон на скулптури. Прилежащото мазе, приютявал според случая мини-бар, използва се за експозиция на фотографии или студио, в него се прожектират филми и се играе моноспектакъла Въображението мъртво си Представете.
 От началото нас 2008г, ателие ПЛАСТЕЛИН реализира над 110 събития: различни изложби, пърформанси, ателиета, литературни четения, представяне на книги, театрални постановки и други културни инициативи. Уникалното е, че се експонираха  изложби, които не биха се реализирали в нито едно утвърдено пространство. Това са дебюти на непрофесионални художници, които са били отхвърлени от комерсиланата сцена. Тези изложби се редуват с по-известни имана на артисти, които подържат интереса на медиите (в-к Култура, в-к Монитор, в-к Новинар, в-к Капитал, списание 1 , списание „Идеален дом“, списание PARADOX, ПРОГРАМАТА, 1 седмица София, радио Хр. Ботев, радио Хоризонт, www.artplostad.com, www.cult.bg, www.ipbulgaria.bg, www. оikumen, www.dnevnik.bg, www.klassa.bg,  www.kulturni-novini.info, www.dnes.bg и още) към ателието и водят подходящата публика. Ще изброим имената   Калина Христова, Император Вава & Олег Мавроматти, Петер Цанев, Мария Арангелова, Ricardo Quaresma Vieira, авангардните литератури: Рамбо 13,
изгряващите  Евгения Сърбева, Викенти Комитски, Михаил Новаков, Мария Гюкова, Александър Гергинов,  PYGMY JERBOA, Павел Веснаков, Стела Василева, Силвия Сарделаро  , Весо Бонев , Ника и Трендафила ,  Явор Боянов, Борислав Янев и още....
Ателието взе участие във международния фестивал Sofia Underground  през 2008 и 2010г, 2014, 2016 и 2017г.
Три поредни години показва годишната изложба на класове „Сценография“ и Илюстрация“  на Нов Български Университет .
Организира собствени  инициативи („Топло“, „TOUCHNI”) едноседмични сборни („Топло за авторите“, PERFORMANCE WEEK , ИЗКУСТВО ВТОРА УПОТРЕБА, 1 седмица ателиета) провежда съботни работни ателиета „Монотипия“ и „Ателие за творчески занимания по Пластика„,Коледно изобилие на изкуствата ,  ПЪРВО и ВТОРО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ОБИКНОВЕНО ИЗКУСТВО (ЖИВОПИС),
От края на 2012г. се даде началото на 2 нови инициативи:  Джобен фестивал и Движение Четвъртък-  "Трибуна на артиста".
Поредица от изложби "Българи Възрожденци":  „Портрет на Васил Левски“,„Портрет на дядо Добри“, „Портрет на Иван Вазов“ и „Портрет на Христо Ботев“.
Десет издания на Pocket Fest/ Джобен фестивал/ Основан е през есента на 2012 г. от Светослав Николов и оттогава се организира два пъти годишно в "Ателие Пластелин"
Ателие ПЛАСТЛЕЛИН има опит в търсенето на спонсор за реализиране на изложби и събития в ателието.
Регистрирано като фондация ателие ПЛАСТЕЛИН 2010г.
Фондация ателие Пластелин е сдружение от артисти, които се обявяват за независимо артистично общество в началото на 2008г. Ателието успява да приобщи едно общество от млади хора, които се изрязяват в различни сфери на съвременното изкуство, повечето от които съвсем млади и неопитни. Изложбите, пърформансите, уъркшопите, литературните четения, работните ателиета и театрални представления се осъществяват, като в тях вземат участие освен художника в една изложба, още млади хора, които се реализират като модератори; графични дизайнери; изкуствоведи; видеоператори; видеомонтажисти; DJ, озвучители и техническа поддръжка. Съвмесната работа на екипа и автора на изложбата го запознава детайно с проблемите около реализирането и и ползва опита и контактите на обществото за да реализира собствената си концепция. Така с всяко събитие опита и броят на активните артисти в ателието се увеличава, както и публиката  се обогатява не само естетически, но и привлечена от различни артисти става все по-разнородна. Това създава по-добри условия за сдружаване на повече артисти в екипи, за пренасочване на поръчки, препоръчване на автори, както и директни професионални контакти и крайни клиенти.
Ателието подбира автори, които се интересуват от изкуство и имат подход към реализирането на личните си идеите. Повечето реализирани проекти са ниско бюджетни и реализацията им се дължи основно на координираната работа в екип. Търсенето и избор на спонсор е затруднено не само от Световната криза, но и от естеството на  често труднопродаваемият художествен продукт. Затова, когато се замисли едно събитие, екипа търси подходящият маркетингов подход за да достигне до точната публика. Това оказва влияние върху имиджа на ателито и отпечатъка, който то ще окаже върху авторите, които дебютират чрез него. Последователността на реклама в подходящите медии, избора на медиите, открива и възпитава потенциална публика, която да гледа нови автори и да се радва на нови таланти.

Ателието отвори врати за първи път на 8 март 2008, негови учредители са Николина Богданова, Нева Балникова и Ива Гълъбова- Панчева.
Сега, екипът се състои от различни по образование но близки по творчески ентусиазъм: Николина Богданова (Omra)- художник- реставратор, Янко Велков (Янеца)- актьор, режисьор; Явор Костов- актьор, режисьор; Светослав Николов- актьор, режисьор; Станислав Пеев- актьор, музикант, Мартин Ноев- актьор, Деница Гаджева- музикант

 

 

1 коментар:

  1. Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (уебсайта), са собственост на ателие ПЛАСТЕЛИН и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

    Разрешава се заглавие и/или параграф от текст от уебсайта да бъдат използвани в обема и вида, предоставени в уебсайта, при условие, че това не причинява вреди за автора, при ясно текстово обозначаване на името на ателие ПЛАСТЕЛИН и посочване на линк към уебсайта http://www.atelie-plastelin.com на който е публикуван целия материал и от който текстовете са копирани. Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на ателие ПЛАСТЕЛИН, да не го ограничава във фреймове или да го обвързва по друг начин с чужд на автора интерфейс.

    Всяко възпроизвеждане, разпространение, промяна, публичен показ и др. на част или цялото съдържание на уебсайта, извън горната хипотеза, е забранено и се преследва по предвидения от закона ред, освен ако е налице изрично съгласие на автора.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение: