Translate

ЗАЕДНО СМЕ ПО-СИЛНИ


Фондация "Ателие Пластелин" е сдружение от артисти, които реализират собствени артистични събития (изложби, пърформанси, уъркшопи, литературни четения, работни ателиета и театрални представления) от началото на 2008г. Отворени сме и към Вашите проекти, които търсят пространство за изява.
Свържете се с нас на atelie.plastelin@gmail.com или във Facebook или на +359 897 943 618; m.me/ateliePLASTELIN

МИСИЯ И ИСТОРИЯ

Ателие Пластелин е независимо пространство, ателие, галерия и сцена за съвременно изкуство. От 2008 има над 200 заглавия, повечето периодични и повторяеми: изложби, пърформанси, ателиета, литературни четения, представяне на книги, театрални постановки, съвременен танц, концерти и фестивали. Основната програма е заета от авторски проекти на екипа, в различни колаборации с гост артисти.  Базовият екип на фондация „Ателие Пластелин“ включва управител с представителни функции и водещи координатори на различните проекти. За осъществяване на дейностите по отделните проекти фондацията създава съответните временни работни групи от специалисти и консултанти, стажанти и доброволци.

Нашата мисия

Развитието на Ателието, като съвременен културен център – форум на различни сценични, художествени и експериментални изкуства, на контакти и влияния, които развиват независима българска сцена на свободните артисти и свързват България със света.

Нашата визия

Ние се стремим и създаваме предпоставки за динамичен обмен на публики, мнения, артистични концепции и послания. Дейността на фондация „Ателие Пластелин“ е насочена основно към създаването, развиването и продуцирането на собствени културни проекти. Част от дейностите са свързани с партньорства, подкрепа и съпродуциране на външни проекти.

Проекти, реализирани от екипът на едноименното пространство:

Проекти на Явор Костов: „Въображението мъртво си представете“ (от 2011, насам), от Самюел Бекет, моноспектакъл, с режисьор Янко Велков – Янец селектиран от  ACT Independent Theater Festival # 2  (2012), гост представления на Peculiar Works Project, Ню Йорк 2016г. (2011); "Други стъпки" от Самюел Бекет ( от 2014, насам) с Режисьор Янко Велков – Янец; Под шапката на „Субтеатър“ се играе „Мяра за мяра“ (от 2016, насам) по Шекспир, моноспектакъл. "Richard III" с участието и на Мартин Ноев (от 2018, насам), част проекта „Времеви зони”, селектиран от  ACT Independent Theater Festival # 9 (2019)

Проекти на Янко Велков -Янеца: Пътят на сенките (2010), самостоятелна изложба; Polit Ki4- обща изложба; ИЗКУСТВО ВТОРА УПОТРЕБА- обща изложба; Минало- несвършено (време), част проекта „Времеви зони”;  Портретни рисунки @KvARTalFestival, изложба с Дамяна Велкова

Младежката театрална студия към Ателие Пластелин, с водещи Янко Велков -Янеца и Явор Костов (2014-2016), представи в "Нощ на театрите" представлението "Двамата веронци".

Проекти на Станислав Пеев: "Трябва да се яде" от Хауърд Беркер. с реж. Илина Перянова участват: Станислав Пеев и Елиян Аройо.

Проекти на Светослав Николов: S-Theatre - „Движение Четвъртък” и „Джобен фестивал“ (две издания годишно от 2012г. насам), на които за осем години от основаването си са се представили над 500 артиста от всички сфери на изкуството. Инициативата „Изстрел в мрака - нощ на алтернативния арт“ (2016), фестивал за пърформанси, инсталации, акции и всички нови начини на изразяване в изкуството.

Проекти на Николина Богдан: работни ателиета „Монотипия“; Коледно изобилие на изкуствата; „Българи Възрожденци“- поредица от общи изложби- включва „Портрет на Васил Левски“ (2013), „Портрет на дядо Добри“ (2014), "Ангели" (2015), „Портрет на Христо Ботев“ (2016), „Портрет на Иван Вазов“ (2016); "Е-не"- фотоизложба (2014); "Много ми е скъпо, защото е единствено" (2018)

Още собствени  инициативи („Топло“, „TOUCHNI”) едноседмични сборни („Топло за авторите“, PERFORMANCE WEEK, 1 седмица ателиета) и „Ателие за творчески занимания по Пластика; ПЪРВО и ВТОРО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ОБИКНОВЕНО ИЗКУСТВО (ЖИВОПИС),

Проекти, реализирани чрез сътрудничество с други организации:

Финансирани проекти от Столична програма „Култура” към Столична община : "АванГрад"(2014) -Обучителна програма за младежи и професионални актьори в основите на съвременното театрално изкуство. Проектът „Времеви зони” (2018); 

Проект "Трансвреме" - 13 години "Ателие Пластелин" и 9 години "Джобен фестивал" по Едногодишната програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуствата към НФК

Ателие VIA NEGATIVA: сценична акция МОСКВА, МОСКВА (2020)

Участия с програма в "Нощ на театрите" (2013, 2016)

"Мляко с ориз - пиеса без актьори" по разказът "Мляко с ориз" на Рене Карабаш     

„ТИШИНАТА НА КРОКОДИЛИТЕ” на Марчела Христова


"В очакване на Годо" по С.Бекет, с режисьор Станислава Кирилова 

RED, моноспектакъл на Радослав Йорданов 

"ЕФИГЕНИЯ - ИГУМЕНКАТА НА ЕДНО ЦАРСТВО" интерпретация на Маргарита Петрова

Ателието беше домакин на събития от международния фестивал Sofia Underground  (през 2008, 2010, 2014 и 2017г.)

Три поредни години показва годишната изложба на класове „Сценография“ и Илюстрация“  на Нов Български Университет (2010-2012).  През 2015 се постави „PLAYBACK - RELOADED”

Инициативата „квАРТал фестивал“ – фестивал за култура и начин на живот, (от създаването през 2016г., до сега)

През 2017 г. бяхме домакин на световноизвестния проект на Никил Чопра "Drawing a Line through Landscape", чийто проект започна от Атина и завърши в Касел, Германия на 14-тото издание на най-голямото изложение на съвременен арт "Documenta 14"

Ателие ПЛАСТЛЕЛИН има опит в търсенето на спонсор за реализиране на изложби и събития в ателието.
Регистрирано като фондация ателие ПЛАСТЕЛИН 2010г.
Фондация ателие Пластелин е сдружение от артисти, които се обявяват за независимо артистично общество в началото на 2008г. Ателието успява да приобщи едно общество от млади хора, които се изрязяват в различни сфери на съвременното изкуство, повечето от които съвсем млади и неопитни. Изложбите, пърформансите, уъркшопите, литературните четения, работните ателиета и театрални представления се осъществяват, като в тях вземат участие освен художника в една изложба, още млади хора, които се реализират като модератори; графични дизайнери; изкуствоведи; видеоператори; видеомонтажисти; DJ, озвучители и техническа поддръжка. Съвмесната работа на екипа и автора на изложбата го запознава детайно с проблемите около реализирането и и ползва опита и контактите на обществото за да реализира собствената си концепция. Така с всяко събитие опита и броят на активните артисти в ателието се увеличава, както и публиката  се обогатява не само естетически, но и привлечена от различни артисти става все по-разнородна. Това създава по-добри условия за сдружаване на повече артисти в екипи, за пренасочване на поръчки, препоръчване на автори, както и директни професионални контакти и крайни клиенти.
Ателието подбира автори, които се интересуват от изкуство и имат подход към реализирането на личните си идеите. Повечето реализирани проекти са ниско бюджетни и реализацията им се дължи основно на координираната работа в екип. 

Ателието отвори врати за първи път на 8 март 2008, негови учредители са Николина Богданова, Нева Балникова и Ива Гълъбова- Панчева.
Сега, екипът се състои от различни по образование но близки по творчески ентусиазъм: Николина Богданова (Omra)- художник- реставратор, Янко Велков (Янеца)- актьор, режисьор; Явор Костов- актьор, режисьор; Светослав Николов- актьор, режисьор; Станислав Пеев- актьор, музикант, Мартин Ноев- актьор, Деница Гаджева- музикант

 

 

1 коментар:

  1. Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (уебсайта), са собственост на ателие ПЛАСТЕЛИН и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

    Разрешава се заглавие и/или параграф от текст от уебсайта да бъдат използвани в обема и вида, предоставени в уебсайта, при условие, че това не причинява вреди за автора, при ясно текстово обозначаване на името на ателие ПЛАСТЕЛИН и посочване на линк към уебсайта http://www.atelie-plastelin.com на който е публикуван целия материал и от който текстовете са копирани. Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на ателие ПЛАСТЕЛИН, да не го ограничава във фреймове или да го обвързва по друг начин с чужд на автора интерфейс.

    Всяко възпроизвеждане, разпространение, промяна, публичен показ и др. на част или цялото съдържание на уебсайта, извън горната хипотеза, е забранено и се преследва по предвидения от закона ред, освен ако е налице изрично съгласие на автора.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение: