Портрет на дядо Добри

 
20 - 31 юли 2014

обща изложба
художници: КИРИЛ БОЖКОВ, ЕЛИЦА КАРАБАШЛИЕВА, СИМЕОН КРЪСТЕВ,  , БОРИСЛАВ ВАЛЕНТИНОВ, НИКОЛИНА БОГДАН, , КАМЕЛИЯ ЦОНКОВА, НИЯ АСЕНОВА


Вероятно на тази дата, това лято, дядо Добри става на 100г.



Идея за изложбата е част от един по-голям проект (на ателие ПЛАСТЕЛИН), който да задоволи нуждата в България, съвременните художници да се ангажират с проблемите на обществото, както и да подържаме българският дух. Първата изложба беше "портрет на Левски" по повод юбилей от обесването на Апостола. 
Естествена втора стъпка беше да потърсим съвременен образ, който да е пример и идеал, лесно беше да спрем на дядо Добри. Искахме, признателността да получи приживе, историята рядко ни е давала такава възможност.
 Той е като машина на времето, сега няма хора, които да се водят от неговият пример, той е бяла лястовица. Примерът му е неподражаем, защото скромността му е средновековна, няма никаква допирна точка със съвременният човек, който е силно концетриран около АЗ-а си. Дядо Добри е увлечен по духовните ценности, облечен в ямурлик, прегърбен, целувайки ръка на дете...сто годишен човек, всъщност той не живее като човек, той е само символ, знак, абсолютно нереалистичен. Това което се забелязва и от портретите на художниците е тази ефирност, в естетически смисъл. Той е паралелна вселена, може би затова, не можем да намерим сили в себе си да го потърсим преди изложбата, въпреки, че му се възхищаваме...20 километра до село Байлово са разстоянието което ни дели, но то е непреодолимо. 
Кирил Божков
Кирил Божков
Кирил Божков
 
Елица Карабашлиева
започнато от Николина Богдан 
и завършен от Елица Карабашлиева
Камелия Цонкова
Ния Асенова
Борислав Валентинов

Борислав Валентинов
Николина Богдан
 
Николина Богдан
Николина Богдан
 
Откриване на 20 юли  от 19:00 часа

Участници в изложбата: Кирил Божков (маслена живопис), Николина Богданова Omra (акрил върху платно,графична рисунка),Борислав Валентинов (маслена живопис), Ния Асенова (дигитален принт), Камелия Цонкова (графична рисунка), Елица Карабашлиева (акварел)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение: