Проект „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ 2016 – портрети на Ботев и Вазов



Предстоят  две изложби:

«Портрет на Христо Ботев» 1 Юни (откриване) - 14 Юни 2016

«Портрет на Иван Вазов»  16 Юни (откриване) - 29 Юни 2016

   

            Скъпи приятели! Подготвих се да открия една стойностна Изложба!
Да поканя скъпи хора – художници, техните и мои приятели, журналисти за да погледаме образа, надничащ от всички платна като прозорци на Храм на Идеала, да поговорим за живопис...

Да се пошегуваме с чаша вино в ръка и да си ходим по вечерните ангажименти, ведри и обнадеждени, че нещата някак вървят в „правилната посока“, че има няк‘ъв смисъл...
            Сега не се колебая и желая това да е плана за вечерта на откриването, който да следвам, без негативни мисли и настроения, без липса на перспективи и интерес. Не искам да набутам в същия шкаф, като стари обувки, които ни е жал да изхвърлим, защото са удобни и здрави, образа на Христо Ботев, не дай си Боже на Иван Вазов! Страшно бих се разочаровала...
            Направете си труда и прочете отново за живота на тези невероятни българи, за подвига и непримиримостта им, за последният поход, саможертвата... Поклон!
            Обединяващото в тази изложби е образът на Христо Ботев и Иван Вазов- самите портрети, а подбудите на авторите - преклонение, почит, благодарност към живота, личността и поетът. Резултатът не е сензация за емисията в 20:00 часа, а реакция на артисти, които нищо не искат!  Те дават - това е неочакваното.
            Четирима артисти Ви канят да бъдете зрители на обща едноименна изложба, по повод 140 години от гибелта на Ботев, за да го помним и споделяме. Това е събитие, което цели само да Ви докосне.
            Бих желала да Ви запозная и с необикновени хора - леко или повече чудаци. Отстрани е малко странно - в 21-ви век те са художници! Сега, в ерата на технологиите, хванали четките и моливите, съвсем буквално, да рисуват образи от Време, без живи свидетели, дори компрометирано в историко-политически смисъл и жертва на съвременното ежедневие - бедно на идеали и богато на бутикови цели. Тези хора - автори, артисти, художници или както се наричат, владеят някакво изкуство, което на фона на днешния динамичен живот е статично, в един двуизмерен формат, моносетивен дразнител на чувствителността ни. Има нещо архаично, полузабравено в образите на тези портрети, а платната миришат на пресни бои!
           проф. Кирил Божков, участва с портрети на Христо Ботев и Иван Вазо
            Роденият през 1964г. Кирил Божков се дипломира в специалността Стенопис в Националната художествена академия – гр. София. От 1994 година започва преподавателска работа в катедра Живопис в НХА, където днес е доцент-доктор. През 2012 година защитава дисертация на тема "Нови параметри на представата за виртуозност във фигуралната живопис през 20-ти век". Създава "Арт галерия Кирил Божков", 2009 - 2013 г. От 1983г. до сега участва в над 180 групови и 50 самостоятелни изложби в България и по света. През 2016 година получава награда за най-добър акварел на Международния фестивал за акварел в Бангладеш, а през 2014 година е обявен за „Рицар на четката за 2013 г.” от арт център Орхидея – гр. Карлово. Негови работи са притежание на Националната художествена галерия и Софийската градска галерия, както и на галерии и частни колекции в целия свят.
„Нарисувах портрета на Христо Ботев поради следните причини:
1. Искам да подкрепя според скромните си възможности инициативата на фондация Ателие Пластелин, която намирам за патриотична и апостолска, извисена духовно и доказваща се с времето.
2. Знам колко трудно е да се нарисува портрет на национален герой по няколко запазени снимки и това ме предизвика да опитам.
3. Избрах акварелната техника, защото съм в период на "Акварелни амбиции", като през последните две години участвам редовно в международни изложби за акварел, дори получих награда.“
            Krum’s Art, участва с портрет на Христо Ботев
            “Казвам се Крум Радев и съм от град София. Още от детските си години се интересувам от изкуство, но не професионално. Това е моето хоби и до днес. Да рисувам и да изпробвам нови техники за мен е развлечение от напрегнатото ежедневие. Съгласих се да участвам в проекта "БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ" с портрет на Христо Ботев, защото удовлетворението да рисуваш велики и стойностни хора е много по - голямо.”
            Симеон Кръстев, участва с портрети на Христо Ботев 
            Творецът Симеон Кръстев е отличен с наши и международни награди, сред които са и почетна грамота, Златна карта и Златна значка "За принос към авторитета на европейската култура" от Европейския форум на експертите към Академията за Международно признати лидери в науката и в изкуството. Симеон Кръстев е водещо име в съвременното ни изкуство. Завършил Художествената академия в гр. Лодз, Полша през 1975 г., той работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени емблеми. Маслената живопис го интригува с необозримата си възможност да изразява мислите и чувствата си в диапазона от майсторски изработения детайл до сложната, метафорична полуабстрактна, полуфигуративна образност. Участвал е в изложби в България и в чужбина. Самостоятелни изложби: в галерията на „Шипка” 6 - СБХ, галерията на СБХ "Райко Алексиев", галерия „Сезони”, галерия „Европа”, галерия „Минерва” - гранд хотел София и много други. Картини на Симеон Кръстев притежават колекционери от България, Франция, Израел, Полша. Носител е на награди за живопис, плакати, пощенски марки, юбилейни монети и др.
     Ива Сапунджиева, участва с портрет на Иван Вазов
    “Казвам се Ива Сапунджиева. Работя във Военния телевизионен канал на Министерство на отбраната като автор и водещ на предаването „Знаците”. Завърших „Икономика на отбраната и сигурността” и „Счетоводство и контрол” в УНСС, а след това  „Публична реч” в НАТФИЗ. Рисуването ме съпровожда от самото начало. Поникваше и увяхваше, но винаги беше в готовност да се пробуди. През последните години станахме приятели. Включих се в проекта „Българи възрожденци”, защото отваря времето и осветява делото на достойните българи. Нужно е да събудим спомена, от който наднича гордост, успех и национална сила. Трябва да „съживим” онези, които са се борили „за чиста и свята република”. Техният пример е трапеза за всеки жаден българин, който не коленичи пред неправдата, а се бори срещу нея.”
   
    Цветина Цветанова
, участва с портрет на  Иван Вазов
    “Казвам се Цветина Цветанова,на 20години.Родом съм от град Лом,където съм завършила средното си образование в Професионална гимназия по производствени технологии. Винаги съм имала интерес към изкуството и искам да се развивам в тази посока,поради тази причина следвам висшето си образование във Великотърновския универсетет,специалност-Педагогика на обучението по изобразително изкуство.Имам желание да участвам в проекта "Българи Възрожденци",за изложбата "Портрет на Иван Вазов",защото според мен няма нищо по-важно от това да съхраним българското.Трябва да има повече такива обществени събития!”
            Омра, участва с портрети на Христо Ботев и Иван Вазов
            Родена през 1976г., Николина Богданова – Омра  завършва художествената гимназия „Д. Добрович” - гр Сливен, специалност "Художествена тъкан" и НХА „Н. Павлович” - гр. София, специалност "Консервация и реставрация". Участва в колективи - Ателие Пластелин, Decorsign, като художник в ТВ продукции. Самостоятелно: кавалетна и монументална живопис, графичен дизайн. През 2008 година заедно с приятели основава Фондация „Ателие Пластелин“ и от тогава участва активно в повечето събития: общи изложби, състезания, фестивали на изкуството. Представя се в Sofia Underground” и Водна Кула Арт фест / Water Tower Art Fest. Създава проекта и поредицата от изложби „БЪЛГАРИ  ВЪЗРОЖДЕНЦИ“.
„Нарисувах Ботев, защото чувствам дълг като артист, да пресъздам собственият си възторг от големия революционер и поет! Отговорността, която поемам, да представя моите портрети пред публика не ме плаши, защото забравата, отчуждеността е много по-страшна! Двата портрета, които пресъздавам имат заложени от мен проблеми. В първия съм търсила монументалност, тежест, героичност. Във втория портрет, съм търсила романтика и нежност в образа, непопулярен поглед, мой.“
Изобщо тази изложба ляга в съзнанието ми, като нещо, което приемам с Душа, като прозорец от моят Дом, основа на моя персонален спектакъл. Чудя се способен ли е Света да различава мигащите картинки от физическите артефакти, има ли публика, която присъства „на живо“ или ще събере „лайкове” от хора, които дори не са разбрали, че това са нови, съвременни портрети, а не споделяме мисъл на Камю!
Дните на провеждане на събитията по проекта съвпадат с честванията на „140 години от гибелта на Христо Ботев”. Същата година Иван Вазов издава и първата стихосбирка „Пряпорец и гусла“, в резултат от впечатленията си от потушаването на Априлското въстание. Освен опазване и съхранение на културното наследство, чрез значимостта на темите, с новите образи на Ботев и Вазов, ще поставим началото на богата виртуална колекция. Очакваме, поради кръглата годишнина, нашият проект да бъде актуален и да достигне до сърцата и домовете на по-широка публика.


Заповядайте!



С най-добри пожелания:

Омра

(създател и управител на фондация „Ателие Пластелин”)
 





Артистите, които за пореден път се отзоваха да участват  в тази инициатива са проф. Кирил Божков, Симеон Кръстев, Krum's ArtOmra, Цвети Цветанова и други


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение: