Българи Възрожденци


ПРОЕКТ „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ 21
"Портрет на български писатели и поети"
"Портрет на български кино и театрални артисти"

28.06- 04.07.21
Откриване на 28 юни, 19:00 часа.
С участието на Анна Икономова, Емилия Колева, Момчил Георгиев, , Николай Нинов, Николина Богдан и Симеон Кръстев
Тазгодишното издание на българи Възрожденци е част от проекта "Трансвреме- 13 г. " Ателие Пластелин" и 9г. "Джобен фестивал", финансиран от Национален фонд култура "Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на
изкуствата "
Участници:

Анна Икономова
"Аз съм архитект, от няколко години преподавам графичен дизайн в колеж „Св. София“- София и съм сволоден артист.
2010 Международен фестивал «Computer space», София, III награда в секция 2D графика;
2013 Участие в изложба « Жените и изкуството», Благоевград;
2013 „Джобен фест», фондация“, Ателие Пластелин“, София, изложба театрални плакати;
2014 „Джобен фест“, фондация „ Ателие Пластелин“, София, ил. към „Мракобесие“»;
2015 Участие в « Comics Box», ГРОЗЕН ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ – София;
2016 Изложба „Синьо“ дигитална графика, фестивал «Квартал», София;
2017 Artboxproject 0.1 , Bazel.;
Haus Wittgenstein, Wien, участие в обща изложба, БКИ "Дом “Витгенщайн”, по покана на професор Б. Вълева;
2018 Изложба «Sub imago dialogos», Галерия «Етюд»; «Computer space» Sofia ;
Групова зложба „Афтофокус“, галерия „Етюд“;
Изложба ‘Дидактично“, ФНОИ;
Haus Wittgenstein, Wien, участие в обща изложба, БКИ "Дом “Витгенщайн”, по покана на професор Б. Вълева;
2019 „Джобен фест“, Пърформънс „Рисуване на картина на живо“ с Николина Богдан;
„Джобен фест“, Изложба акварели;
Полски културен институт, Изложба плакати „70 години Полски култирен институт
в България;"

Емилия Колева
Родена съм в град Левски. През 1996 година съм завършила художествената гимназия, "Дечко Узунов" специалнност – Живопис. 13 години живях в София, където съм работила какво ли не , но и 5 години бях преподавател по приложно изкуство на деца в предучилищна възраст. Живяла съм 2 години в Испания и от 5 години съм в Германия. Започнах да рисувам изключително интензивно ореди 2 години и половина, след 20 годишна пауза. Имам една изложба в моя роден град по покана на кмета на града Любка Александрова. Когато ме покани да направя изложба, аз реших, че ще е изцяло благотворителна и цялата сума беше разделена между две деца с двигателни увреждания. Има и интерес от немска страна. Един сайт за изкуство прояви интерес и писа за мен. Имам доста портрети на български актьори, закупени от Димитровградския театър, имам немски, български клиенти и един австрийски колекционер, който притежава 10 мои картини.

Момчил Георгиев Георгиев
Роден 1974 в Пловдив, завършва ССХУ За Сценични кадри, 1993, Завършва НХА 1998, Магистър "Металопластика", Член на СБХ, Секция "Живопис" от 2004, 2006 - Специализация в Париж. Има 15-на Самостоятелни изложби и Участва в Общи Национални изложби на СБХ, Както и е Носител на Национални награди за Живопис... Живее и работи в София.

Николай Нинов
Роден и живее в Плевен. На 59 години. По професия шофьор. Рисува през целият си съзнателен живот, но интензивно през последните 7 години. Има колекционери от цял свят. Негови картини са участвали и са откупени на изложба в Шанхай, музеят за модерно изкуство.

Николина Богдан/ Омра
Родена през 1976г. Николина Богданова, завършва ХГ Д. Добрович, гр Сливен, специалност "Художествена тъкан" и НХА Н. Павлович, гр. София, специалност "Консервация и реставрация". Колективи: Ателие Пластелин, Decorsign, като художник в ТВ продукции. Самостоятелно: кавалетна и монументална живопис, графичен дизайн. През 2008, с приятели основават „Ателие Пластелин“ и от тогава участва активно в повечето събития: общи изложби, състезания и фестивал. Представяла се е в Sofia Underground, Водна Кула фест, Джобен Фестивал. Организира поредицата от изложби „Българи Възрожденци“.

Симеон Кръстев
Творецът Симеон Кръстев е отличен с наши и международни награди, сред които са и почетна грамота, Златна карта и Златна значка "За принос към авторитета на европейската култура" от Европейския форум на експертите към Академията за Международно признати лидери в науката и в изкуството. Симеон Кръстев е водещо име в съвременното ни изкуство. Завършил Художествената академия в гр. Лодз, Полша през 1975 г., той работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени лога. Маслената живопис го интригува с необозримата си възможност да изразява мислите и чувствата си в диапазона от майсторски изработения детайл до сложната, метафорична полуабстрактна, полуфигуративна образност. Участвал е в изложби в България и в чужбина.Самостоятелни излоби- В галерията на Шипка 6 - СБХ, Галерията на СБХ-" Райко Але ксиев" Галерия Сезони Галерия Европа Галерия Минерва-Гранд хател София и много други. Картини на Симеон Кръстев притежават колекционери от България, Франция, Израел, Полша. Носител е на награди за
живопис,плакати,пощенски марки,юбилейни монети и др.


Проектът за поредицата се заражда като идея от създаването на Ателие Пластелин, през годините в редица разговори с артисти за отсъствието на единна културна политика, която да стимулира съвременните художници да създават културно наследство като национално богатство. Намирането на актуална и стойностна тема е съществен проблем пред всеки артист, затова бързо се намериха съмишленици, които искаха да участват. Смисълът на тази поредица е да се създадат съвременни образи на значими български личности, които да възпитават, освен естетически, морални и патриотични чувства в публиката. Необходимо е новите образи, да са достатъчно силни, за да не бъдат забравени а техните образи съхранени.

Проектът стартира през 2013 (18-28 февруари 2013) с изложбата „Портрет на Васил Левски“, по повод 140г. от гибелта на Апостола. С подкрепата на „Движение Четвъртък“ в рамките на 10 дни, изложбата беше съпроводена със срещи с роднини на Левски и литературно четене на текстове на Буров, за размирните събития около смъртта на Апостола.
„Портрет на дядо Добри“ (20 - 31 юли 2014) по повод 100 г. от рождението му. Обявен от мнозина за Светец, приживе, той е като бяла лястовица в нашето цинично общество. Смирението, което неподправено излъчва, провокира интересни интерпретации на авторите. В изложбата участваха и портрети от инициативата на доц. К. Божков „Аз започвам, ти завършваш“
„Портрет на Христо Ботев“ (1- 14 юни 2016) Датите за провеждането на събитията по проекта съвпадат с честванията на 140 г. от вдигането на Априлското въстание (1876г.), 140 г. от гибелта на Христо Ботев.
„Портрет на Иван Вазов“(16- 29 юни 2016) през 1976г. Иван Вазов издава и първата стихосбирка „Пряпорец и гусла“, в резултат от впечатленията си от потушаването на Априлското въстанието.
„Портрет на Иван Вазов“ 16.06.2020, онлайн изложба с Анна Икономова
„Портрет на Раковски“ 14.04.2021, онлайн изложба с Анна Икономова
Досега участие са взели: доц. Кирил Божков, Симеон Кръстев, Ива Яранова, Krums'art, Николина Богданова, Янко Велков, Елица Карабашлиева, Борислав Валентинов, Ния Асенова, Камелия Цонкова, Цветина Цветанова и Ива Сапунджиева и Анна Икономова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение: