ДВУЛИЧЕН ДУАЛИЗЪМ | АНАСТАСИЯ ЖОВТОДИД 10.03.22

 

Първа самостоятелна изложба на Анастасия Жовтодид
Откриване на 10.03.2022 от 19:00 с аудио изживяване от Aya Forest.
На 13.03.2022 от 11:00 колектива на Ч’ай малко ще са ни на гости. Ще забавим заедно темпото, за да ни отведат на пътешествие в един красив и ароматен свят - светът на чая!

 


Може ли самият поглед на ума върху действителността да породи двойнствеността?
Първата самостоятелна изложба на Анастасия Жовтодид "Двуличен Дуализъм" показва, че съществуването е неделимо, а противоположностите са всъщност двете страни на една и съща монета.
Творби на Анастасия за пръв път се появяват през 2020 година във "Фабрика Автономия" по време на Restart vol 1 в сборна изложба с много млади артисти. Оттогава изкуството ѝ се появява на няколко събития с различни колективи артисти от различни сфери.
Анастасия има влечения във фотографията, модата, скулптурата и дизайна, а в момента е студент в Нов Български Университет с профил графичен дизайн. В началото на творческия й път я води любопитството и желанието да експериментира с различни, необичайни, често рециклирани материали. Резултатите бързо отварят вратата към съчетаването на противопоставящи се мотиви и цветове. Вдъхновение черпи от френското течение "art brut", създадено от самоуки художници, чието изкуство не е опорочено от външна сила, подобно на изкуството при наивизма. Често илюстрира екстремни състояния на човешкия ум, неконвенционални идеи и светове.
В основата на творбите на Анастасия лежи религиозната и философска система наречена "дуализъм" и нейното абсолютно отричане. Дуализмът признава съществуването на две равноправни, но противопоставени начела като дух и материя, тяло и душа, добро и лошо, поставяйки ги във вечен конфликт.
Анастасия вярва, че здравата връзка между тяло и душа, материя и дух, е не следствие от, а първопричина за конфликта и всички разделения са ментални.


Събитията в Ателие Пластелин се осъществяват с подкрепата на "Арт портали - 10 години Джобен Фестивал и 14 години Ателие Пластелин" по Едногодишен грант към Национален фонд "Култура".

#NationalCultureFund #НацоналенФондКултура #AteliePlastelin #АтелиеПластелин 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение: