Хоризонт на събитията 25- 31 .07. 2022

 

„Хоризонт насъбитията“ е първа част от едноименна трилогия в полето на експерименталната живопис (части 1 и 2)  и видео (част 3) на художника Спартак Йорданов. В основата на проекта са екзистенциалните теми за повтаряемостта, приликата и сходството, за вътрешното и външното, и за синхроничната връзка между процесите в космоса и процесите в човешката душа и психика.



„Хоризонт на събитията“- част 1 е проект за живописна серия, изпълнена чрез авторска експериментална смесена техника, която комбинира класически похвати от абстрактната и фигурална живопис с техника, подобна на т.нар. воден отпечатък.

Структурата на изображенията ще бъде изградена от 3 плана в разнородни текстури. Това „разслояване“ на изображението асоциира с психичния модел за възприемане на времето като последователност от минало, настояще и бъдеще - периферията и сърцевината на човешката същност. Човешкият живот като част от всичко съществуващо и невидимо е поставен в контекста на теорията за т.нар. „Хоризонт на събитията“ ( част от общата теория на относителността)- граница в пространство-времето, отвъд която събития не могат да влияят. Според теорията за космическия хоризонт на събитията, светлина излъчена в момента, може да достигне наблюдател в бъдещето.

Атрактивният процес по създаването на произведенията ще бъде документиран и ще стане част от представянето на работата. Успоредно с работата по картините ще бъде създадена и лимитирана серия ръчно принтирани копия на хартия, които също ще бъдат част от експозицията.

Изложбата ще бъде показана в галерия „Ателие Пластелин“ в края на месец юли, при спазване на всички актуални противо-епидемични мерки.

„Ателие Пластелин“ е пространство с дълга традиция в показването на авторски изложби и перформативни изкуства, едновременно с това се намира в градска зона, чийто културен потенциал има  съществено развитие последните години (откриване на нови галерии и ателиета, фестивали), и тепърва ще привлича нова публика, като през лятото има и чуждестранна аудитория.

Разнообразните помещения на „Ателие Пластелин“ под и над земята дават възможност за нехарактерно пространствено разполагане на произведенията и евентуално на самата инсталация за воден печат - идея която ще се обмисли и конкретизира в течение на работата над проекта.


Събитията в Ателие Пластелин се осъществяват с подкрепата на "Арт портали - 10 години Джобен Фестивал и 14 години Ателие Пластелин" по Едногодишен грант към Национален фонд "Култура".
#NationalCultureFund #НацоналенФондКултура #AteliePlastelin #АтелиеПластелин 




























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение: