АванГрад


Здравейте,
започва проекта - "АванГрад". Той представлява обучителна програма за ученици, студенти и хора, които искат да научат повече за несценичните форми на театър. Водещите на работните ателиета са специалисти с над 10 годишен опит в съвременното изкуство, доказали знанията си като водещи в много европейски проекти. "АванГрад" ще се проведе между май и ноември, като ще се провежда по един уъркшоп месечно.
В тази група ще публикуваме информация за предстоящите уъркшопи: място, дати, къде може да се запишете за участие или къде да можете да гледате презентациите от проекта: https://www.facebook.com/groups/1498353317045568/,както и на страницата на Ателие Пластелин: http://www.atelie-plastelin.com/
Тази събота и неделя 14.06 и 15.06 стартират първите два уъркшопа по проекта - "Театър на специфичното пространство" (Site Specific Theatre) с водещ Светослав Николов и "Импровизационен театър" с водещ Янко Велков-Янец. Другите уъркшопи ще са: "Сетивен театър" с водещ Милена Станойевич, Улично цирково изкуство с Давид Романело и "Форум театър" с Явор Костов.
"АванГрад" е проектът на фондация "Ателие Пластелин", който е финансиран от Столична програма "Култура" и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 (www.sofia2019.bg).



 

Уъркшоп за "Театър на специфичното пространство" (Site Specific Theatre) с водещ Светослав Николов
14 - 28 юни с презентация на 28.06.2014 от 18:30 часа в Ателие Пластелин (ул. Цар Симеон №48 ).
Вход: СВОБОДЕН
"Театър на специфичното пространство" – Зад този термин стои произведение на изкуството, създадено, за да съществува на конкретно място. За целта, даден артист взима предвид определено място при планирането и създаването на своето произведение на изкуството. И в зависи...
Вижте повече
— заедно с Stanislav Peev и 5 други
 Ще се проведе  21,  22 юни от 10 до 16 часа   в ATELIE PLASTELIN.
Презентазия от 18:30 на 28 юни в ATELIE PLASTELIN.
***************************************************************************
 

Уъркшоп за обучение в техниките на импровизация в театъра
-водещ Янко Велков - Янец
тел: 0988 81 60 33
15 юни, неделя, от 13 часа, читалище “Братя Миладинови”,
последната спирка на трамвай 5
Вход: СВОБОДЕН
Импровизационен театър е театър породен от импулса за създаване. Той почти никога не е свързан с логическото мислене или подготовката. Той разчита външни "дразнители", като тема, звукова или визуална провокация за създаването на произведението. След което самите импровизации могат да останат случили се само веднъж тук и сега или да бъдат пресъздадени отново.
Ще се проведе  22,  29 юни и 6 юли от 11 до 16 часа,
читалище “Братя Миладинови”
Презентазия от 18:30 на 6 юли в читалище “Братя Миладинови”.


***************************************************************************




1, 2, 3,... представление!

17-22 юли в Ателие Пластелин (ул. „Цар Симеон” №48)

с водещ:  Марьолайн Хунст (Холандия)



Уъркшопът е с предварително записване, тъй като бройката на участниците е ограничена. С предимство са ученици и студенти.


За работата:
Всеки може да бъде артист, по много различни начини! В този уъркшоп ще се научите да създавате представления и да играете като истински актьори. Не се страхувайте, всеки от нас го носи в себе си, просто трябва да намерите вдъхновение, за да го изкарате на бял свят. В този уъркшоп вие ще откриете, че може да измислите и създадете произведение на изкуството само за няколко часа.
В няколко стъпки, ние ще се фокусираме върху процеса на създаване на представление:
Да намерим нещо, което ни вдъхновява (може да бъде всичко), каква е първата ни асоциация, каква идея имате, как бихте искали да изглежда, каква ще бъде вашата роля в представлението, какъв ефект искате да предизвикате с него, какво се получава, след като го изработите, как да го поставите на сцена, а освен това можем да изберем каква да е нашата сцена - улица, кафене, в парка, или в ателието? Както сами може да видите, няма рецепта за направата на едно представление, може да бъде е всичко, което отговаря на вас, като индивидуалност.
Първият ден ние ще открием кое прави от представлението именно представление. Ще видите примери за представления, за да може се ориентирате и вдъхновите. След това ще започнем да създаваме и натрупваме материал за него - резултат от различни задачи и упражнения. Задачите ще са фокусирани върху различните начини за създаване на представление. Ще ви помоля да направите няколко движения, които характеризират една дума. Мога да ви дам задачи да си изберете една точка в стаята и да напишете стихотворение за нея. Или може да покажете таланта си в различни свободни упражнения. Вие ще се научите да подбирате материала и идеите, върху който работите и как да се наместите вие като артист в тази идея. И разбира няма да се фокусираме само върху създаването на представлението. Самото му изнасяне също е много важно. Така че, първите дни от уъркшопа ще се научим да бъдем актьори. Ще има много интересни и забавни игри и упражнения, които ще ви помогнат да покажете своето актьорско майсторство. Всичко е въпрос на баланс между игра, създаване и представяне и понякога всички те са случват по едно и също време.
В последните дни на уъркшопа, ние ще подберем някои от създадените представления и ще ги покажем на „сцената”. Да покажем, че има толкова много истории, мисли и чувства, които можем да споделим, толкова много таланти, които да се представят, и че е толкова лесно да намериш вдъхновение!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение: